‹   Nyheter

resQdog tillverkar hundaccessoarer av överblivna och återvunna textilier, vill hjälpa hemlösa hundar och att öka anställningstakten av invandrare

31.10.2022

resQdog Oy, som startade sin verksamhet i maj 2022, vill göra hundägare medvetna om ansvarstagande konsumtion. Företaget tillverkar hundaccessoarer av överblivna och återvunna textilier och intäkterna går till att hjälpa hemlösa hundar att få ett bättre liv. Sömnaden av produkterna görs av invandrare som bor i Jyväskylä och intäkterna från produkterna doneras till välgörenhet.

“Hundar bär textilier precis som vi människor gör. Jag ville erbjuda hundägare ett alternativ som inte ökar trycket på miljön och att hjälpa skickliga hantverkare att få anställning i Finland”, förklarar resQdog-entreprenören Laura Sojakka.

Tyger, som görs av kasserade fisknät liksom av överblivet material från produktion hos finska textilföretag, används som material i hundaccessoarer.

“Det mest ekologiska man kan göra är att använda överblivet material precis som det är. Vi använder nötningsbeständiga material i våra arbetskläder, vilket absolut också fungerar för hundar”, säger Mervi Koskensalo från Touchpoint, som är en av resQdogs partners.

I Finland genereras 85 miljoner kilo textilavfall varje år, vilket motsvarar cirka 15 kilo per person. Bara omkring en procent av uttjänta textilier återvinns. Genom att återvinna dessa textilier till nya material kan mängden avfall minskas avsevärt i framtiden.

”Textilier som har nått slutet av sin livslängd kan mekaniskt öppnas och bli till återvunnet fiber, vilket kan användas som det är i jackor för husdjur och som stoppningsmaterial i madrasser eller vävas till nya tyger. Att använda återvunnet fiber är ett miljövänligt val eftersom det sparar på naturresurser. Till exempel används upp till 10 000 liter vatten för att odla och processa bomull som används i jeans. Det motsvarar mängden dricksvatten för en person under 17 år”, konstaterar Minna Ainonen, miljöexpert på Rester Oy, som tar hand om uttjänta textilier i Paimio.

resQdogs produkter designas och tillverkas i Finland. Ett av företagets mål är att erbjuda invandrare en väg in i det finska arbetslivet. De samarbetar med föreningar som organiserar arbetslivsrehabiliterande aktiviteter, vilket ger invandrare hjälp och stöd med både språk- och arbetslivsfärdigheter.

resQdog Oy är ett varumärke för hemlösa hundar, som skapar produkter från återvunna material och överblivna tyger från textilindustrin för att möta behoven hos familjer med hundar. resQdogs produkter designas i Finland och sys av invandrarkvinnor. Produktintäkterna används för att sterilisera hundar, vaccinera hundpopulationer och att behandla sjukdomar hos hemlösa hundar. resQdog grundades 2022. www.resqdog.com

Rester Oy erbjuder lösningar för textilåtervinning, genom vilken företags uttjänta textilier och biprodukter kan processas till återvunna fibrer och högkvalitativa råmaterial. I processen öppnas tygerna upp till fiber. Resters återvunna fiber kan användas på många olika områden som ett alternativ till helt ny råvara. Rester, som grundades 2019, startade sin verksamhet i november 2021. www.rester.fi

Touchpoint är en pionjär inom ansvarstagande arbetskläder, som sedan starten 2021, har åtagit sig att ansvarsfullt återvinna alla tyger som de levererar till sina kunder. Touchpoint tar emot motsvarande mängt textilier för fortsatt processande, som den nya kollektion de har levererat till kunden. Textilierna blir inte till rök, rakt upp i atmosfären, utan blir till nya råmaterial när de nått slutet av sin användbara livslängd. www.touchpointww.com