‹   Nyheter

Touchpoint of View: Circular textile days

1.11.2022

I september besökte en del av vår utvecklingsavdelning mässan för cirkulär textilekonomi i Nederländerna. Mässan anordnades för andra gången och enligt vår erfarenhet håller den på att bli ett nödvändigt evenemang i branschen, då den samlar exempel och innovation från omkringliggande område, gällande cirkulär ekonomi för textilier.

Hela värdekedjan av den cirkulära ekonomin var välrepresenterad på mässan. I textil- och klädsektorn kan cirkulär ekonomi materialiseras på många sätt och samtidigt.

På fibernivå sågs cirkulär ekonomi som fiberinnovation. Det fanns fiber som var gjorda av återvunna resurser och fiber med bästa tänkbara kvalitet som återvanns med nuvarande metoder. Nya innovationer var starkt kopplade till plast, som var gjort av förnyelsebara naturresurser, eller konstgjorda cellulosafiber.

Detsamma gällde för cirkulära tyger: återvunnet fiber användes i tygerna, eller så tillverkades tygerna med nuvarande återvinningsmöjligheter i åtanke. Tygernas finish hade gjorts med färre kemikalier och det fanns även innovationer kring  accessoarerna och beslagen, som är de som mest påverkar råmaterialen eller återvinningsbarheten.  

Det fanns också experiment av hela värdekedjan som ett väldigt bra exempel på det samarbete som behövs när den cirkulära ekonomin ska implementeras i företag. Medlemmarna i det EU-finansierade projektet för cirkulära arbetskläder var representerade, från leverantören av arbetskläder och hela vägen till det nya tyget och produkter gjorda av begagnade arbetskläder. Under de två dagarna med föredrag återkom budskapet att samarbete behöver skapas och att hitta partners för att göra den cirkulära ekonomin till en del av vardagen samt att få ett mindset kring att använda resurser mer effektivt.

Vilka lärdomar tog vi med oss från evenemanget?

Vid presentationerna och föreläsningarna fick vi se och höra om olika företag, projekt, exempel, standarder, framtida krav och till exempel hur man kan undvika greenwashing i sin egen verksamhet och kommunikation.

Vi fick många nya idéer och en övergripande förståelse för vart vår industri är på väg liksom vad vi bör vara uppmärksamma på de kommande åren, särskilt beträffande standarder och framtida krav.

Det var fantastiskt att få se hur mycket Nederländerna och de omgivande områdena har stöttat aktörer, företag, forskningsinstitut och skapat sociala aktiviteter inom industrin gällande cirkulär ekonomi. Det finns redan många aktörer i deras cirkulära ekonomikedja och allt detta utstrålade och skapade entusiasm och mod att agera, samt att göra research själv eftersom det inte finns färdiga modeller och exempel att följa. Det här påminde mycket om vår egen mentalitet på Touchpoint.

Tack Hertogenboch, du tog väl hand om oss!