‹   Nyheter

Touchpoint of View: Från arbetskläder till mode

24.3.2023

Arbetskläder har varit en grundläggande del av modet i årtionden. Arbetskläder har historiskt sett designats för att vara praktiska och hållbara, för att fixa kraven från hårt arbete. Det är av dessa anledningar som många plagg som ursprungligen designades som arbetskläder har letat sig in i modevärlden och blivit populära som vardagskläder. Visste du till exempel att den blåvita randiga tröjan som nu är en grundpelare i många varumärkeskataloger ursprungligen producerades för den franska flottan för att hjälpa till att lokalisera sjömän som fallit överbord? Eller att den klassiska T-tröjan utvecklades på 1800-talet i USA som en undertröja för sjömän? Och visste du att hängselklänningen ursprungligen utvecklades i början av 1900-talet i USA som arbetskläder för fabriksarbetare, med sin lösa och lätta design som möjliggjorde rörelsefrihet och svalka i varma fabriksförhållanden?

Varumärken som ursprungligen designade arbetskläder har skapat en stark grund för sportkläder och streetwear-varumärken som nu dominerar modevärlden. Många av dessa varumärken finns fortfarande kvar och har utökat sitt sortiment för att inkludera sportkläder, accessoarer, parfymer med mera. I det här blogginlägget kommer vi att titta på några varumärken som började med att göra arbetskläder men som nu är allmänt kända som mode- och livsstilsvarumärken.

Levi's är ett av världens mest kända denimvarumärken. Levi's grundades 1853, och dess ursprungsprodukt var denimtyg som användes för arbetskläder. Levi Strauss utvecklade de första Levi's-jeansen 1873, ursprungligen avsedda för gruvarbetare och bönder. Populariteten för byxorna växte gradvis på grund av deras utmärkta egenskaper, och under 1950-talet hade populariteten exploderat bland ungdomar som ett av de mest fashionabla plaggen.

Carhartt är ett av de mest kända varumärkena som ursprungligen designade arbetskläder. Varumärket grundades 1889 och tillverkade arbetskläder för järnvägsarbetare, men expanderade senare för att producera kläder för alla branscher. Idag är Carhartt ett av de mest populära varumärkena, och konsumentprodukterna återspeglar fortfarande dess rötter i arbetskläder.

Dickies är ett varumärke känt för sina hållbara arbetskläder. Det grundades 1922 och tillverkade ursprungligen arbetskläder för rancharbetare. Sedan dess har varumärket blivit populärt, särskilt bland skateboardåkare och inom hiphopkulturen.

Timberland är ett skomärke som ursprungligen tillverkade slitstarka arbetsskor. Under 1990-talet blev dock märket populärt inom hiphopkulturen och idag är varumärket vida känt för sina gula arbetarkängor. En annan arbetssko som blev ett välkänt modevarumärke är Dr. Martens, som först anammades av arbetarklassens ungdom i Storbritannien på 1960-talet och senare av punkare på 1970-talet.

Dessa är bara några exempel på arbetsklädesvarumärken som har fått erkännande i modevärlden. Det bör noteras att många andra välkända varumärken ursprungligen riktade sig mot arbetare men senare växte till modevarumärken. Vad som förenar alla dessa är att inget ursprungligen riktade sig till modevärlden. Snarare tog olika subkulturer dem till sig för sin stil, vanligtvis på grund av klädernas funktionalitet och senare blev varumärkena kända på global nivå. Många av dessa varumärken tillverkar fortfarande det de började med: arbetskläder, även om de nu är mer kända som modevarumärken. Skomakare, bliv vid din läst och så lovar vi på Touchpoint att fortsätta tillverka arbetskläder i framtiden. Men vem vet, om femtio år kanske någon subkultur kommer att ta till sig, låt säga, Touchpoints byxor som sina egna. Och en ny väg inom konsumentmodet uppstår av en slump ;)