‹   Nyheter

Touchpoint of View: Rätt storlek och klädvård förlänger arbetsklädernas liv

28.2.2023

Att öka kläders livslängd är en av de bästa sakerna var och en av oss kan göra ur ett hållbarhetsperspektiv. När vi ser till att kläderna håller och att de blir använda längre kan vi minska behovet av att producera nya material. Därmed minskar även utsläppen som sker i varje steg av textilproduktion.  

Klädstorlek är något som ofta kryper under huden på folk eftersom kläderna bokstavligt talat ligger mot huden under hela arbetsdagen. Vi försöker få folk att strunta i vilken storlek det står att plaggen har och att istället fokusera på passformen så att arbetskläderna fungerar så bra som möjligt i det arbete man ska utföra. När ett plagg har rätt storlek ger det ett snyggt intryck och arbetet går smidigt. Ett plagg som är för litet får bäraren att se större ut än hen är och för stora kläder kan faktiskt utgöra en säkerhetsrisk i vissa arbetsuppgifter.

Arbetskläder består av många textilprodukter, som basskjortor och byxor. Till dessa behöver viss rörelsemån adderas utifrån kroppsstorleken, så att plagget känns bekvämt. Över bröstpartiet behövs tio extra centimeter tyg jämfört med kroppsmåttet för en vanlig skjorta. Det ska gå att nypa ihop cirka två centimeter av tyget, sett från armhåla till armhåla. När man provar byxor och kjolar är det alltid en bra idé att testa att knäböja, för våra gluteusmuskler behöver överraskande mycket utrymme när de sätts i arbete.

På tiden innan elastanfiber hade uppfunnits gjordes kläder mer bekväma genom att lägga till rörelsemån som var synlig i veck under linningen i arbetsbyxor. Den som bär stickade produkter eller tyger som innehåller elastan, har på sig kläder som har mindre omkrets än bärarens kropp. Det kallas för “minus looseness”. Till vardags använder vi många tighta plagg, särskilt inom idrott och folk har börjat tycka om känslan av att kläderna är så. Dessa produkter har absolut sin plats i garderoben och vi rekommenderar att man använder den passformen under arbetskläder. Smuts från kroppen fastnar då i detta mellanlager och gör att arbetskläderna inte behöver tvättas lika ofta. Därmed förlängs livsspannet för dem.

När man tar plaggens livscykel i beaktande så gör tight passform att användningstiden av fibrerna förkortas. Även sömmarna klarar sig kortare tid innan de börjar gå sönder, så vi skulle kunna säga att val av ett för litet plagg har en mer negativ inverkan på plaggets livscykel än att välja ett som är för stort.

Utöver att välja rätt storlek så förlänger även rätt klädvård plaggens användningstid. Alla har säkert vid något tillfälle råkat förstöra en textilprodukt i tvättmaskinen. Den vanligaste orsaken är för hög temperatur för ylleprodukter eller att ljusa tyger tvättas med mörka eller med färgningsprodukter. Om man bortser från den energi- eller vattenförbrukning som går åt med en tvättmaskin, bör det ingå i underhåll och tvättande av kläder att man separerar vit från färgad tvätt, regelbundet rengör tvättmaskinen och att rätt mängd tvätt- och sköljmedel används.

Genom att välja rättstorlek undviker du onödiga trick.