‹   Nyheter

Vilka material har vi på oss?

21.6.2023

Överraskande nog så är det bara ett fåtal olika typer av fibrer i de kläder vi bär dagligen. Ibland är det svårare att förstå ursprunget av klädfibrerna när företag använder så kallade varumärkesnamn för fibrerna. Vissa varumärken har till och med blivit vanliga namn för material. Exempelvis nylon, spandex och Tencel (vars officiella fiberbeteckningar är polyamid, elastan och lyocell).

Nedan listar vi de vanligaste klädmaterialen, samt ett roligt sätt att testa materialet på dina kläder under sommaren.

Hur känner man igen material?

Tillåt oss att förenkla; sportkläder, som de blanka och lätta löpartightsen, är tillverkade av polyester eller polyamid. Prefixet “Poly-” indikerar att materialet är tillverkat av olja. Det finns dock bättre alternativ för plastmaterial som är gjorda av återvunnen eller biobaserad källa. Om du hoppar i vattnet med tightsen kommer de att kännas som badkläder. När du har klivit upp och tagit några löpsteg kommer byxorna att börja kännas torra igen.

Som mellanlager kan du ha på dig ett set av underbar merinoull. Ytan är lite fluffig, men det gör bara lagret varmt. Om ull behandlas för att tåla tvätt, krymper den inte så lätt heller. Och om du hoppar i sjön med ullkläder kan de vara lite tunga, men de kommer fortfarande att värma dig skönt. Men om ditt “ullager" skulle vara gjort av akryl kommer det inte att värma särskilt mycket när det är blött.

Bomull är ganska lätt att känna igen. Den vanliga t-shirten är gjord i 100 % i bomull. Den är lätt, skrynklar lite och om den blir blöt känns den tung. På grund av sin förmåga att absorbera fukt känns den bekväm mot huden, eftersom svetten absorberas av fibrerna och plagget känns det inte blött på en gång. Om du hoppar i sjön med riktigt tjocka bomullsjeans väger de mycket, just på grund av att fibrerna absorberar mycket vatten. Du behöver förmodligen springa resten av dagen innan dina byxor känns torra igen.

Viskos, en fiberliknande bomull, är lätt som klädmaterial och vanligtvis tunnare än bomull. Viskos har lite mer glans än bomull eftersom det är en konstgjord fiber och fibrerna är enhetliga och långa. Du känner garanterat igen viskos efter tvätt, när du lyfter upp en blöt viskosskjorta för att hänga på tork. Den känns hård och som blött papper. Så om du tar en simtur med en viskosskjorta kommer du märka att materialet stelnar innan det relativt snabbt torkar helt. Andra viskosliknande material inkluderar Modal och Triacetate.

Det är också så att fibermaterialen ofta blandas med varandra. I arbetskläder kombineras vanligtvis bomull och polyester för att kompensera för varandras egenskaper. Polyester ger lätthet och styrka, medan bomull bidrar med sin fuktabsorberande och mjuka känsla. Ibland kompenseras dyra fibrer med billigare. Till exempel tillsätts syntetiskt fiber som liknar ull (alltså akryl), till ull för att sänka priset och göra ullplagget lättare. Det finns också s.k. tillsatsfibrer varav det vanligaste är elastan, som ger plagget flexibilitet.

Troligen utgör 90 % av materialen som har nämnts ovan, majoriteten av det du har i din garderob. När det gäller klädvård bör viskos, viss ull och siden endast tvättas skonsamt, i lägre än 40 grader. Åtminstone i teorin kan andra fibrer tåla en temperatur på 60 grader, oavsett vad etiketten säger.

Ha en fantastisk sommar!