‹   Ajankohtaista

Käytöstä poistetut työvaatteet kierrätetään nyt K-ryhmässä

24.10.2023

Käytöstä poistetut työvaatteet kierrätetään nyt K-ryhmässä uudeksi tekstiiliraaka-aineeksi. Touchpointin ja Resterin kanssa toteutettavassa kiertotalousyhteistyössä työvaatteet kierrätetään kuiduksi, jolle etsitään parhaillaan jatkokäyttömahdollisuuksia K-ryhmän omassa toiminnassa. K-kaupan myyjän yllä nähty asu voi päätyä jatkossa esimerkiksi sisustustuotteen tai uuden vaatteen raaka-aineeksi. Työvaatteita kuluu huomattavia määriä, sillä yhteistyön piirissä olevissa kaupoissa työskentelee yli 20 000 työntekijää.

Kovaakin kulutusta kestävät työvaatteet tulevat käyttöikänsä loppuun, kun ne kuluvat puhki tai rikkoontuvat. Tällaiset käytöstä poistetut työvaatteet saadaan nyt hyötykäyttöön K-ryhmän, Touchpointin ja Resterin yhteistyömallissa. K-ruokakauppojen, Neste K -liikenneasemien sekä Suomessa sijaitsevien K-Rauta-kauppojen ja yritysasiakkaita palvelevien Onninen Express -myymälöiden käytöstä poistetut työvaatteet kierrätetään kuiduksi Resterin Paimion tekstiilinkierrätyslaitoksella.

Kiertotalous on K-ryhmälle strateginen valinta ja yksi vastuullisuustyön kulmakivistä. Uuden yhteistyömallin myötä poistotekstiilit saadaan hyötykäyttöön, eivätkä ne päädy enää sekajätteen mukana polttoon. Myös uusi jätelaki on ohjannut etsimään ratkaisuja poistotekstiilien keräämiseen ja hyödyntämiseen.

”Kiertotalouteen siirtyminen edellyttää yhä tehokkaampaa materiaalien kiertokulkua ja yritysten tiivistä yhteistyötä uusien ratkaisujen luomiseksi. Olemme iloisia, että pääsemme tekstiilinkierrätyksen kautta konkreettisesti edistämään suomalaista kiertotaloutta. Myös K-kauppiaat ovat toivoneet keskitettyä mallia tekstiilien keräämiseen, joten on hienoa, että tällä yhteistyöllä voimme mahdollistaa sen. Tällä hetkellä suunnittelemme, millaisia jatkokäyttömahdollisuuksia syntyvällä tekstiilikuidulla voisi olla omassa toiminnassamme”, Keskon päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske kertoo.  

Vaatteiden keräämisessä hyödynnetään K-ryhmän paluukuljetuksia kauppojen ja keskusvaraston välillä. Käytöstä poistetut työtakit, -paidat ja -housut lastataan puhtaina K-ryhmän normaalin paluulogistiikan kyytiin. Tekstiilit toimitetaan Paimion tekstiilinkierrätyslaitokselle, jossa ne käsitellään kuiduksi. Ensimmäiset tekstiililastit kaupoilta lähtevät kohti kierrätyslaitosta lokakuun aikana.

Lue koko juttu K-ryhmän alkuperäisestä julkaisusta:

https://news.cision.com/fi/k-ryhma/r/vaatteesta-raaka-aineeksi---k-ryhman-kaytetyt-tyovaatteet-saavat-nyt-uuden-elaman-kuituna,c3855351