‹   Ajankohtaista

Minne hävisi tavoitteemme tehdä hiilineutraaleja työvaatteita?

10.6.2024

Vielä vuoden alussa verkkosivuiltamme ja viestinnässämme olette saattaneet lukea tavoitteestamme tuottaa hiilineutraaleja työvaatteita. Kehitys on jatkuvaa. Mekin Touchpointilla kasasimme tiedot hiili-inventaarion tekemisestä yritys- sekä tuotetasolla. Olemme raportoineet hiilijalanjälkemme vuosittain vastuullisuusraporteillamme, joista voit tarkemmin lukea mistä Touchpointin yrityksen hiilijalanjälki oikein koostuu. Yhtiönä meitä voisi kutsua hiilineutraaliksi, koska hyvitämme vuosittain omien toimintojemme (scope 2) päästöt, jotka eivät ole todellakaan suuret.

Olemme kuitenkin päätyneet poistamaan viestinnässämme hiilineutraalin tuotteen tavoitteen.


Miksi?

Tuotetasolla hiilijalanjälkilaskennan voi tehdä helpostikin pohjautuen parhaisiin arvioihin ja yleisiin päästötietokantoihin. Pystymme tarjoamaan asiakkaillemme ”hiilineutraaleja” tuotteita niin, että hyvitämme materiaalin-, tuotannon- ja logistiikan päästöt ostamalla ilmastoyksiköitä toteutuneiden hiilipäästöjen verran.  

Hiilineutraaliutta voi siis tavoitella ”kompensoimalla” yhdellä sektorilla tuotettuja päästöjä vähentämällä niitä jollain toisella sektorilla tai ostamalla ilmastoyksiköitä hyvittämään toteutuneita päästöjä.  

Tiesithän, että hiilineutraali ei tarkoita sitä, että tuote tai palvelu olisi päästötön. Tämän yleisen oletuksen takia termi ”hiilineutraali” on kuluttajalle harhaanjohtava. EU haluaa tuoda tuotteiden ympäristöväittämien viestintään selkeyttä sekä välttää viherpesua ja suoranaista kuluttajien harhaanjohtamista. EU:n vihreät väittämät -direktiivin tarkoitus on ohjata vapaaehtoiset ympäristöväittämät kertomaan ympäristövaikutuksista kokonaisuuksina. Lisäksi vapaaehtoisten väitteidenkin tulisi pohjautua kolmannen osapuolen tarkistamaan tietoon.

Tärkein oppi tässä vuosien matkassamme päästötietojen koonnissa on ollut se mistä päästömme koostuvat, miten ja missä ne syntyvät ja miten voimme niihin vaikuttaa. Mitkä asiat päätöksistä tuovat pieniä vähennyksiä ja mitkä merkittäviä vähennyksiä. Emme viestinnässämme halua johtaa teitä harhaan, joten siksi pyrimme kertomaan asioista mahdollisimman läpinäkyvästi ja tulevien direktiivien mukaisesti.

Päästötöntä vaatetta ei nimittäin ole olemassakaan. Tekstiilialalla päästöt syntyvät suurimmilta osin tekstiileissä käytetyistä materiaaleista. On tärkeä ymmärtää paremmin mitä voimme aidosti tehdä pienentääksemme päästöjä.  Esimerkiksi olemme hiljattain lanseeranneet osittain kierrätetyistä tekstiileistä valmistetun työvaatekankaan ReTouchin, jonka päästöt ovat noin 10 % pienemmät kuin vastaavan neitseellisen työvaatelaadun. Aiomme jatkossakin tehdä konkreettisia tekoja, jotka auttavat muuttamaan koko tekstiilialaa kestävämmäksi.

Lopuksi haluamme vielä korostaa, että vaikka tavoitteemme ovat muuttuneet, saat silti edelleen kasvihuonepäästöiltään hyvitetyt työvaatteet kauttamme – ole siis yhteydessä tiimiimme, mikäli haluatte tehdä yhteisen hiilihyvitetyn työvaateprojektin!