‹   Ajankohtaista

Touchpoint lanseeraa ainutlaatuisen suljetun kierron mukaisen ReTouch-työvaatekankaan

6.2.2024

Kestävien työvaateratkaisujen edelläkävijä Touchpoint lanseeraa uuden työvaatemateriaalin, jonka valmistuksessa on käytetty kotimaisen poistotekstiilien jalostuslaitos Resterin kierrätyskuitua. Kierrätyskuitu on prosessoitu elinkaarensa lopussa olevista työvaatteista. Tämä on merkittävä askel kohti tekstiilien suljettua kiertoa ja kestävämpiä toimintamalleja.

Kahden kotimaisen tekstiilialan edelläkävijän pitkäjänteisen kehitystyön tuloksena on syntynyt ReTouch – uusi puuvillapolyesterikangas vaativaan työvaatekäyttöön. Erityistä ReTouch -kankaassa on se, että sen valmistuksessa on käytetty yli 10 % Resterin poistotekstiilistä kerättyä kuitua ja se testatusti täyttää ominaisuuksiltaan ja kestävyydeltään vaativat työvaatekankaan vaatimukset. Näin ollen kankaan valmistuksessa on pystytty hyödyntämään käytöstä poistuneita lakanoita ja vanhoja työvaatteita ilman, että laadusta on jouduttu tinkimään ja sen päästöt ovat lähes 10 % pienemmät kuin vastaavan kokonaan neitseellisistä raaka-aineista valmistetun kankaan.

Työvaatteen kestävyysvaatimukset täyttävän kankaan tuotekehitys alkoi jo vuonna 2021. Hankkeen tavoitteena on ollut todentaa, että mekaanisesti prosessoidut kierrätyskuidut soveltuvat työvaatemateriaaleihin.

”Me Touchpointillla olemme innoissamme siitä, että ReTouch-materiaali täyttää työvaatelaaduilta vaadittavat ominaisuudet ja se soveltuu teolliseen pesuun,” iloitsee Noora Salonoja, Touchpointin toimitusjohtaja. ”Voimme tarjota entistä kestävämpiä ratkaisuja laajalle asiakaskunnallemme palvelusektorista hoiva-alaan.”

”Pitkäjänteinen tuotekehitys yhdessä eri toimijoiden kanssa on osoitus siitä, että poistotekstiilien keräämisellä, lajittelulla ja mekaanisesti kierrätetyillä kuidulla on arvoa tekstiilien kiertotalouden ekosysteemissä. Meillä on mahdollisuus vauhdittaa tekstiilialan murrosta ja asettaa uudet standardit tekstiileille”, toteaa Anna-Kaisa Huttunen.

Tekstiilikuitujen kierrättäminen ei ainoastaan ole yksi ratkaisu kasvavaan tekstiilijäteongelmaan, vaan samalla vähennetään neitseellisten raaka-aineiden hankintaa Aasiasta ja pienentää tekstiilien tuotannosta aiheutuvia päästöjä sekä veden ja energian kulutusta. Tekstiilikuitujen tuotanto on tuplaantunut viimeisen 20 vuoden aikana (Textile Exchange 2022) ja tekstiiliala on merkittävä ilmastopäästöjen aiheuttaja: yhden tekstiilitonnin tuotannossa syntyy n. 15–35 tonnia CO2e päästöjä (EEA 2023a). Euroopassa syntyy vuosittain noin 7,5 miljoonaa tonnia tekstiilijätettä, josta noin kolmannes kerätään ja vain yksi prosentti onnistutaan palauttamaan kuituna uusiokäyttöön. Suomessa vuosittain syntyvästä 90 miljoonasta kilosta poistotekstiiliä noin 80 % päätyy edelleen energiatuotannon raaka-aineeksi (Gaia, STJM 2020). Tarve kestävämmille toimintamalleille tekstiilialalla on siis ilmeinen.

Seuraava tavoite Touchpointilla ja Resterillä on laajentaa kierrätyskuitujen käyttöä muissakin työvaatekangaslaaduissa sekä asteittain kasvattaa kierrätyskuidun osuutta kankaissa. ReTouch kangasta on jo tuotekehitysvaiheessa testannut työvaatteiden vuokrauspalveluja tarjoava Lindström, joka on kiinnostunut ottamaan materiaalin valikoimiinsa.

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Touchpoint Oy, Noora Salonoja, p. 050 323 9620, noora.salonoja@touchpointww.com

Resterin kumppanuuksista vastaava johtaja Anna-Kaisa Huttunen, p. 040 738 1015, anna-kaisa.huttunen@rester.fi

Touchpoint Oy on vuonna 2008 perustettu kotimainen vastuullisten työvaatepalveluiden ja tekstiilien kierrätysratkaisujen edelläkävijä Pohjoismaissa. Edistämme yhdessä asiakkaidemme sekä sidosryhmiemme kanssa kokonaisvaltaisen työvaatepalvelun toteuttamista ekologisesti ja vastuullisesti. Asiakkaamme toimivat useilla eri ammattialoilla sekä julkishallinnon palveluissa, mm. terveydenhuollon, kaupan alan, kuljetuksen, hotelli- ja ravintola-alan sekä puolustusalan toiminnoissa. Olemme perustaja ja suurin omistaja poistotekstiililaitos Rester Oy:ssä ja siten sitoudumme kierrättämään kaikki asiakkaillemme toimittamamme tekstiilit vastuullisesti www.touchpointww.com

ResterOy on globaalisti johtava edelläkävijä tekstiilikierrätyksen arvoketjujen rakentaja. Jalostamme tekstiileistä mekaanisesti uusia tekstiilikuituja, joita voidaan käyttää laajasti eri käyttötarkoituksiin tekstiiliteollisuudesta teknisiin non-woven-materiaaleihin neitseellistä materiaalia korvaamaan. Resterin asiakaskunta koostuu sekä yrityksistä, joilta saadaan poistotekstiilejä, että yrityksistä, jotka hyödyntävät Rester-kierrätyskuitua omassa tuotannossaan. Resterin missio on löytää parhaat mahdolliset käyttötarkoitukset eri materiaalilajikkeille. Resterin kuitutuotteille on myönnetty Global Recycled Standard sertifikaatti.

Vuonna 2019perustettu Rester aloitti teollisen toimintansa Paimiossa marraskuussa 2021 ja avasi toimipisteen Ruotsiin 2022. Resterin omistaa Touchpoint Group Oy, LindströmOy, Suomen Teollisuussijoitus Oy (Tesi), Taaleri, Besodos Investors Oy, Outi Luukko sekä perustajajäsenet ja avainhenkilöstö. www.rester.fi