‹   Ajankohtaista

Touchpoint of view: Asiaa hiilijalanjäljestä

10.8.2022

Olemme viime vuosien aikana perehtyneet yrityksemme tuottamiin kasvihuonepäästöihin, jotta tiedostaisimme paremmin oman osuutemme ilmastonmuutoksessa. Olemme muun muassa osallistuneet UN Clobal Compactin Climate Ambition Accelerator koulutukseen vuona 2021 ja sitoutuneet useiden suomalaisten vaatetusalan toimijoiden mukana Suomen Tekstiili ja ja Muodin Hiilineutraali Tekstiiliala 2035 -sitoumukseen. Tämä lukijoille pohjatiedoksi seuraavaa väittämää varten:

”Olemme laskeneet ja  kompensoineet omien toimintojensa tuottamat kasvihuonepäästöt vuodelta 2021, mutta emme ole itse tästä kovin innoissamme.”  

Toisaalta voisimme hehkuttaa asiaa esimerkiksi näin; Olemme nyt hiilineutraali partneri! Tai; Touchpoint onnistui hiilineutraalisuustavoitteessaan ennätysajassa! Mutta kuten alussa mainitsimme, olemme perehtyneet aiheeseen syvällisesti ja näin ollen tieto on lisännyt perspektiiviämme. Ja älkää ymmärtäkö väärin, mielestämme ilmastonmuutos aiheena tarvitsee mediassa paljon enemmän positiivisia onnistumisia, kuin kyynisyyttä. Mutta voidaksemme olla vastuullinen toimija alallamme haluamme myös haastaa itseämme ja muita parempaan.  

Olemme nyt siis käytännössä kompensoineet asiantuntijatoimintamme hiilijalanjäljen, joka muodostuu toimistojemme energiankäytöstä. Se, että olemme laskeneet ja kompensoineet omien toimintojemme hiilijalanjäljen (aka. scope 1-2) ei ole siis koko totuus. Työmme keskiössä on tuottaa fyysisiä tuotteita asiakkaillemme. Näistä fyysisten tuotteiden materiaaleista, kuljetuksista, ompelusta, viimeistyksistä, varastoinneista, käytöstä, pesuista ja kierrätyksestä syntyy kasvihuonepäästöjä, mutta koska koko vaatteen hankintaketju ei ole “omistuksessamme” niin iso osa aiheuttamistamme kasvihuonepäästöistä ei kuulu omien toimintojemme laskelmiin.  

Voimme kuitenkin valinnoillamme vaikuttaa myös toimitusketjumme hiilijalanjälkeen ja olemmekin tunnistaneet toimitusketjumme suurimmaksi päästölähteeksi vaatteiden materiaalit. Työmme entistä ekologisempien materiaalien maailmassa jatkuu ja pyrimme inventoimaan toimitusketjumme päästöt aina vain tarkemmin, kattavammin, helpommin ja läpinäkyvämmin. Jäähän kuulolle, sillä palaamme varmasti asiaan.

PS. Suurkiitos Green Carbonille kompensaatioavusta ja inspiroivista keskusteluista ja sparrailuista.

PS. PS. Mikä ihmeen Scope 1-2?!? Lue lisää.