‹   Ajankohtaista

Touchpoint of View: Circular textile days

11.10.2022

Osa kehitysosastostamme vieraili syyskuussa Alankomaissa tekstiilien kiertotalousmessuilla. Messut pidettiin nyt toista kertaa ja kokemuksemme mukaan messuista on muodostumassa alalla tarpeellinen tapahtuma, joka kokoaa lähialueen esimerkit ja innovaation tekstiilien kiertotalouden parista.

Messuilla oli hyvin edustettuna kiertotalouden koko arvoketju. Tekstiili ja vaatetusalalla kiertotalous voi konkretisoitua monella tavalla ja yhtä aikaa.  

Kuitutasolla kiertotalous näkyi tulevina kuituinnovaatioina. Kuituja oli kierrätetystä materiaalista ja helposti kierrätettävästä materiaalista. Uudet innovaatiot liittyivät vahvasti joko uusiutuvista luonnonvaroista valmistettuihin muoveihin tai selluloosamuuntokuituihin.

Kiertotalouden mukaisissa kankaissa sama juttu; Kankaissa oli käytetty kierrätettyä kuitua tai kangas oli valmistettu nykyisten kierrätysmahdollisuuksien mukaisesti. Viimeistyksiä oli saatu aikaiseksi vähemmillä kemikaaleilla ja lisätarvikkeissakin oli innovaatioita materiaalin raaka-aineen tai kierrätettävyyden puitteissa.

Kokonaisia kiertotalous arvoketjukokeilujakin oli ja hienona esimerkkinä. Paikalle oli kokoontunut EU- rahoitteisen projektin jäsenet työvaatetoimijasta-kierrätettyyn vaatteeseen. Tässä esimerkissä näkyi miten kiertotalous vaatii monen eri yrityksen yhteistyötä. Kahden päivän puheenvuoroissakin toistui kehotus toimimaan yhdessä ja etsimään kumppaneita, joiden kesken kiertotalous saataisiin osaksi kaikkien arkea ja resurssitehokkuusajattelua.

Mitä jäi käteen

Esityksissä ja puheenvuoroissa saimme nähdä ja kuulla eri toimijoiden yrityksistä, projekteista, esimerkeistä, standardeista, tulevista vaatimuksista ja esimerkiksi siitä, että miten voit toiminnassasi ja viestinnässäsi välttää viherpesua.

Saimme valtavasti uusia ideoita ja kokonaiskäsitystä siitä, mihin alamme on menossa ja mitä asioita meidänkin tulee tulevina vuosina ottaa huomioon varsinkin standardien ja tulevien vaatimusten suhteen.

Oli hienoa nähdä miten paljon koko Alankomaat ja lähialueet ovat tukeneet kierotalouden toimijoita, yrityksiä, tutkimuslaitoksia ja luoneet sosiaalista toimintaa alan sisään. Heidän kiertotalousketjussaan on jo paljon toimijoita ja kaikesta huokui into ja rohkeus tehdä ja tutkia asioita itse koska esimerkkejä ja valmiita malleja ei ole. Muistutti paljon omaa mentaliteettiamme Touhpointilla.

Kiitos ’s Hertogenboch olit meille hyvä.