‹   Ajankohtaista

Touchpoint of View: Tekstiilien erilliskeräysvelvoite

10.11.2022

Työvaatteetkaan eivät ole ikuisia ja jätteiltä ei voi välttyä. Voimme kuitenkin huolehtia niistä vastuullisesti.  

Monet ovat varmasti törmänneet uutisissa tai muissa kanavissa EU:n tulevaan tekstiilien erilliskeräys- ja kierrätysvelvoitteeseen, joka koskee käytöstä poistuneiden tekstiilien kierrättämistä. Tekstiilien erilliskeräysvelvoite on kuitenkin koskenut joustavasti yrityksiä jo kesästä 2022 lähtien. Tämän opimme asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme järjestämässämme webinaarissa marraskuun alussa. Suomi on halunnut olla eturintamassa velvoitteen kanssa ja kuntien erilliskeräysvelvoite astuu voimaan 1.1.2023 alkaen. EU-tasolla velvoite astuu voimaan vasta vuonna 2025. Me Touchpointillakin uskoimme velvoitteen koskevan yrityksiä ensi vuodesta alkaen, mutta väärässä olimme; Jo nyt valvova viranomainen saattaa puuttua, jos yrityksen energiajätteestä löytyy tekstiiliä.  

Saimme siis ympäristöministeriön Sirje Sténin pitämään esityksen aiheesta ”Jätehuollon järjestäminen yrityksessä ja uudet erilliskeräysvaatimukset”. Saimme kattavan kertauksen jätehuollosta ja muistutuksen, että ensisijaisesti jätteen määrää tulisi vähentää ja jätteenkäsittely on aina viimeinen vaihtoehto myös käytöstä poistuvalle tekstiilille. Lisäksi Resterin Nina Pennanen kertoi Resterin toiminnasta ja tuoreimpia kuulumisia tekstiilien kuitukierrätyksen saralta. Sirje painotti, että yritykset eivät lähtökohtaisesti käytä kuntien jätehuoltopalveluja ja yrityksillä on vastuu siitä, että jäte päätyy oikeaan loppukäsittelyyn. Nina Pennasen puheenvuorossa jäte-sanalle ei ollut sijaa, sillä Resterille kuluneetkin tekstiilit ovat materiaalia uudelle raaka-aineelle. Resterin koneet ovat nyt pyörineet vuoden verran ja paljon on tullut oppeja ja onnistumisia. Näin sivumennen sanoen, meillä Touchpointilla ollaan hurjan ylpeitä vuonna 2019 perustamamme Resterin taipaleesta ja toiminnasta. Siitä kun itse laitos avattiin viime vuonna, on Resterin vauhti ollut ihailtavaa. Nyt kun erilliskeräysvelvoite ja mahdollisesti tulevaisuudessa tuottajavastuuvelvoite ovat muuttamassa kaikkien tekstiilialan toimijoiden vastuullisuusvaateita, alkaa edelläkävijän askel olemaan hieman kevyempi. Olemme yrityksenä pyrkineet muuttamaan alaa vastuullisemmaksi ja nyt kaikki se työ alkaa näkymään.

Tiesithän, että Touchpoint on jo vuodesta 2021 alkaen sitoutunut kierrättämään kaiken asiakkaillemme toimittamamme tekstiilin vastuullisesti sekä raportoimaan kierrätysmääristä vuositasolla. Väliaikatietona voimme, kertoa että poistotekstiiliä on Touchpointin asiakkaiden kautta palautunut enemmän kuin viime vuonna.  

  • Tekstiilien kierrätysvelvoite on koskenut yrityksiä kesästä 2022 alkaen
  • Tekstiilien ensisijainen loppukäsittely ei tule olla poltto
  • Rester kuitukierrättää poistotekstiiliä
  • Rester ottaa vastaan puhdasta ja kuivaa poistotekstiiliä

Katso tiivistelmä jätelainsäädännön muutoksista Ympäristöministeriön youtube kanavalta: