‹   Ajankohtaista

Touchpoint of View: Työvaatteesta muodin huipulle

16.3.2023

Työvaatteet ovat olleet olennainen osa muotia jo vuosikymmenten ajan. Ne on suunniteltu kautta aikain käytännöllisiksi ja kestäviksi, jotta ne kestäisivät pitkään kovassa työkäytössä. Juuri näistä syistä monet työvaatteiksi suunnitellut vaatekappaleet ovat siirtyneet myös muodin maailmaan, ja niistä on tullut suosittuja vapaa-ajan vaatteina. Tiesitkö esimerkiksi, että nykyään monien merkkien katalogissa oleva sinivalkoinen raitapaita oli alkujaan Ranskan merivoimien tuotos ja paidan oli tarkoitus helpottaa laidan yli pudonneiden henkilöiden löytymistä. Myös perinteinen T-paita kehitettiin alun perin Yhdysvalloissa 1800-luvun lopulla merimiesten alusvaatteeksi. Tai tiesitkö, että kellomekko oli alun perin kehitetty Yhdysvalloissa 1900-luvun alussa tehdastyöläisten vaatteeksi. Sen väljä ja kevyt muotoilu mahdollisti vapaan liikkumisen ja viilennyksen kuumissa tehdasolosuhteissa.  

Brändit, jotka alun perin suunnittelivat työvaatteita, ovat luoneet vankan perustan urheilu- ja streetwear-brändeille, jotka hallitsevat nykyään muotimaailmaa. Monet näistä brändeistä ovat edelleen olemassa ja ovat laajentaneet valikoimaansa kattaakseen urheilullisia vaatteita, asusteita, tuoksuja ja vaikka mitä. Tässä blogitekstissä tarkastelemme joitain brändejä, jotka alkoivat valmistaa ensiksi työvaatteita, mutta ovat nykyään laajalti tunnettuja muoti- ja lifestyle-brändeinä.

Levi's on yksi maailman tunnetuimmista farkkubrändeistä. Levi’s perustettiin vuonna 1853, ja sen alkuperäinen tuote oli farkkukangas, jota käytettiin työvaatteissa. Levi Strauss kehitti vuonna 1873 ensimmäiset Leviksen farkut, jotka olivat alun perin tarkoitettu työläisille, kuten kaivosmiehille ja maanviljelijöille. Housujen suosio kasvoi pikkuhiljaa housujen hyvien ominaisuuksien takia ja lopulta 1950-luvulla suosion voidaan sanoa räjähtäneen nuorison keskuudessa yhtenä muodikkaimmista vaatteista.  

Carhartt on yksi tunnetuimmista brändeistä, joka on alunperin suunnitellut työvaatteita. Vuonna 1889 perustettu brändi valmisti työvaatteita rautateiden työntekijöille, mutta siirtyi myöhemmin tuottamaan vaatteita kaikille teollisuudenaloille. Nykyään Carhartt on yksi suosituimmista brändeistäja sen kuluttajatuotteissa näkyy edelleen myös työvaatetausta.

Dickies on yksi brändi, joka on tunnettu kestävistä työvaatteistaan. Brändi perustettiin vuonna 1922, ja se valmisti alun perin työvaatteita ranch-työntekijöille. Sittemmin brändi nousi suosioon esimerkiksi skeittareiden ja hip hop kulttuurin kautta.  

Timberland on kenkämerkki, joka alkujaan valmisti kestäviä työkenkiä. Kuitenkin 1990-luvulla brändi alkoi nousta suosituksi hip hop kulttuurin yhteydessä ja nykyisin brändi tunnetaankin laajalti erityisesti keltaisista työkengistään. Toinen tunnettu työkenkä, joka nousi kaikkien tuntemaksi muotimerkiksi, on Dr. Martens, jonka omaksuivat Britanniassa ensiksi työväen nuoriso 60-luvulla ja myöhemmin 70-luvulla punkkarit.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä työvaatebrändeistä, jotka ovat nousseet muotimaailman tietoisuuteen. On huomattava, että monet muutkin tunnetut brändit ovat alun perin olleet suunnattu työntekijöille, mutta ovat myöhemmin kasvaneet muotimerkeiksi. Kaikkia näitä brändejä yhdistää myös se, että mikään niistä ei pyrkinyt muotimaailmaan vaan erilaiset alakulttuurit omaksuivat ne tyyliinsä, yleensä toiminnallisuutensa takia, ja myöhemmin sitten merkit nousivat koko maailman tietoisuuteen. Monet näistä merkeistä tekevät myös edelleen sitä mistä aloittivat eli työvaatteita vaikkakin ne tunnettaisiin nykyään paremmin muotimerkkeinä. Suutari pysyköön lestissään ja niin mekin Touchpointilla lupaudumme valmistamaan jatkossakin työvaatteita. Mutta eihän sitä koskaan tiedä, vaikka 50 vuoden päästä jokin alakulttuuri omisi esimerkiksi Touchpointin valmistamat housut omakseen ja siitä alkaisi sattuman kautta uusi polku kuluttajamuodin parissa. 😉